Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit Denia Prohodului Domnului

În cea de-a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. În prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori, Arhipăstorul nostru a oficiat Denia Prohodului Domnului și a rostit un cuvânt de învățătură.

Vineri, 3 mai a.c., în a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 18.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Denia Prohodului Domnului (Utrenia Sâmbetei celei Mari), slujbă în care ne este pusă înainte îngroparea Mântuitorului Hristos și Pogorârea Sa la iad. De asemenea, în prezența a numeroși credincioși albaiulieni, Chiriarhul nostru a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul Alba Iuliei a spus: „Mântuitorul nostru Iisus Hristos, venind în lume, a luat asupra Sa toată tragedia omenirii, pentru a-l salva pe om. Venind în lume, a asumat toate păcatele noastre, oarecum pentru a ne elibera de ele. Atunci, El era Omul abandonat, Omul părăsit, Care nu avea pe nimeni. Doar Mama îndurerată și ucenicul iubit erau lângă El. Dar Hristos S-a dovedit puternic: Omul tare, Omul la capătul istoriei, Omul pentru oameni, pentru a-i salva pe oameni. De aceea, în această seară, noi, privind spre Mama durerii, putem să-i zicem: «Robilor tăi, Maică, dă-le ca să vadă Învierea Fiului Tău». Și privindu-L pe Cel răstignit și îngropat, acum să-I zicem: «Ne închinăm Pătimirilor Tale, Hristoase. Arată-ne nouă și sfântă Învierea Ta»”.

În ultima parte a Deniei, după Doxologia mare, a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Încoronării, ceremonie care înfățișează și, totodată, actualizează drumul de la Golgota la mormântul Domnului Hristos. În cadrul ritualului au avut loc patru opriri, ocazie cu care au fost rostite patru ectenii speciale. La finalul procesiunii, în momentul intrării în locașul de închinare, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, evidențiind prin acest gest dorința de a deveni părtași ai morții și ai Învierii Mântuitorului Hristos.

Share