Binecuvântare arhierească la începutul anului universitar 2020-2021

1 Octombrie 2020

Joi, 1 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu prilejul debutului noului an universitar.

Joi, 1 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu prilejul debutului noului an universitar. Începând cu ora 12.00, în pridvorul deschis al locașului de închinare, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de părinții profesori și în prezența a numeroși studenți, a oficiat slujba de Te-Deum, după care a rostit un cuvânt de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Noul an academic se deschide astăzi, la 1 octombrie, când Biserica noastră prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului. Ea, Stăpâna cerească, este un model sublim de virtute, pentru că în sufletul ei, ca într-o grădină minunată, au odrăslit garofița smereniei, crinul curăției și trandafirul iubirii. Aceste valori spirituale sunt foarte necesare pentru asanarea societății actuale, stigmatizată de convulsii, de tensiune și de răsturnarea ordinii valorilor. Fiți așadar harnici și perseverați pe linia formării voastre intelectuale și morale, pentru ca mai târziu să fiți slujitori destoinici ai Bisericii noastre și ai neamului românesc”.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de stat publică de învăţământ superior şi cercetare în domeniul teologiei. Instituția şi-a început activitatea academică în anul 1991, cu secția „Teologie-Asistenţă Socială”, ulterior luând ființă alte noi specializări, dintre care amintim: „Teologie Pastorală”, în anul 1995, „Muzică Religioasă”, în anul 2014, și „Artă Sacră”, în anul 2018.

Misiunea şi idealul educaţional al Facultăţii se sprijină pe credinţă, tradiţie şi valoare ştiinţifică, contribuind, prin acţiuni şi modalităţi specifice, la păstrarea şi afirmarea identităţii confesionale, culturale şi naţionale a românilor, precum și la promovarea şi integrarea activă a tinerilor teologi în circuitul european şi universal de valori. Începând cu anul 2016, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi.

Share