Activități culturale desfășurate de Grupul Tinerilor Ortodocși din Fărăgău

10 Septembrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, în parohia Fărăgău, protopopiatul Reghin, s-au desfășurat proiectele culturale intitulate „Icoană și tradiție” și „Natura în viața satului românesc”. Grupul Tinerilor Ortodocși din parohia Fărăgău, înființat în 2014, a desfășurat și anul acesta noi activități menite să arate o altă față a Ortodoxiei, aceea a bucuriei și a comuniunii, trăită cu aceeași limpezime a izvoarelor de munte, chiar dacă se află într-o lume secularizată.

În cadrul primului proiect, tinerii au realizat 80 de icoane litografiate, tip „A3”, cu chipul Maicii Domnului, care, după ce au fost sfințite în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, au fost oferite în dar credincioșilor ce au participat la Sfânta Liturghie, cu rugămintea ca cei ce vor dori și vor putea, să doneze o sumă în cutia milei. Au fost adunați astfel 1.300 lei, bani care au fost oferiți de către tineri unui scop umanitar de suflet.

Ca răsplată pentru implicarea în proiect, tinerii s-au recreat două zile în Complexul balnear „Băile Figa”, din județul Bistrița-Năsăud, și s-au bucurat de șederea peste noapte la o cabană din zonă, având ocazia să întărească și mai tare apartenența lor la grup, iar apoi au vizitat Mănăstirea Nicula din județul Cluj, cel mai vechi centru de pictură pe sticlă din Transilvania, unde au primit cuvânt de folos potrivit nevoilor lor.

În cadrul celui de-al doilea proiect, sub ocrotirea Împăratului ceresc și a Maicii Sale, pentru al doilea an consecutiv, tinerii mai pricepuți „s-au aventurat” la pictarea icoanelor pe sticlă. În cadrul atelierului de pictură pe sticlă, s-a discutat despre viața și sfârșitul pământesc al sfinților ale căror chipuri au fost zugrăvite pe sticlă. După sfințire, fiecare participant a putut să își ia acasă icoana pe care a realizat-o.

Firește că lucrurile nu au fost atât de simple, căci în cadrul ambelor proiecte, ei au fost nevoiți să participe la mai multe activități socio-educative presărate printre clipele de concentrare maximă sau printre cele de cânt și voie bună. De asemenea, au fost antrenați în discuții despre natura înconjurătoare, despre satul românesc, precum și despre necesitatea comuniunii între om și aceasta. Tinerii s-au bucurat de proiecții de film în aer liber, la ceas de seară, sub mângâierea tainica a lunii și a stelelor.

Finalul celor două proiecte a fost marcat prin vizitarea unor locuri cu adevărat extraordinare, adevărate monumente ale naturii, precum Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, iar apoi s-au primenit sufletește la câteva dintre mănăstirile din județul Neamț: Durău, Petru Vodă, Sihăstria, Secu, Neamț, Agapia și Văratec, unde au ascultat cuvinte ziditoare pentru sufletele lor. Noi ne bucurăm de bucuria lor, de modul în care acești copii minunați sunt parte activă a comunității în care locuiesc, precum și de felul în care Hristos sălășluiește în inimile lor!

Pr. Hadrian Horațiu Mălinaș


Share