Un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul a fost depus în biserica din localitatea Șugag

7 August 2019

Miercuri, 7 august 2019, comunitatea ortodoxă din Șugag a îmbrăcat haină de sărbătoare. În după-masa zilei, începând cu ora 17:00, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, clericii și credincioșii din parohiile Șugag I și Șugag II și din împrejurimi au primit cu multă bucurie duhovnicească și emoție sfântă un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, odor primit în dar din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința Părintelui Mitropolit Teofan. Racla care adăpostește cinstitele moaște a fost adusă de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, unde a fost așezată spre închinare sâmbătă, 3 august. În fruntea delegației ce a adus racla în satul natal al Sfântului Gheorghe a fost Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Cu prilejul acestui moment deosebit pentru Eparhia Alba Iuliei, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost părtaș la bucuria comunității dreptslăvitoare din localitatea Șugag. Ierarhul nostru a condus procesiunea cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, după care a oficiat slujba Acatistului Sfântului în biserica parohială. La eveniment au luat parte numeroși clerici și credincioși din protopopiatul Sebeș, care s-au adunat cu multă evlavie pentru a-l cinsti pe „Sfântul Șugagului”.

În cuvântul rostit cu prilejul acestui moment deosebit, Chiriarhul nostru a spus: „Astăzi, Şugagul îl primeşte pe fiul satului cu făclii aprinse şi valuri de tămâie, cu lacrimi de bucurie şi cântări duhovniceşti. Toţi îl întâmpină cu emoţie şi cu entuziasm pe ţăranul gospodar de altă dată, care acum reprezintă pentru noi o icoană vie a dreptei credinţe, un mărturisitor autentic al Ortodoxiei şi un exponent al valorilor ei sublime. Haideţi să ne apropiem cu veneraţie de acest atlet al lui Hristos odrăslit în ţinutul Albei. Veniţi să-l întâlnim pe acela care a murit după legile firii, dar trăieşte în veci, în soborul sfinţilor. Să fim siguri că Sfântul Gheorghe Pelerinul, aflat lângă tronul milostivirii divine, este sensibil la suferinţele şi strâmtorările lumii actuale. Rugându-se pentru noi, vom primi de la Dumnezeu pace şi îndurare, sănătate şi ajutor”.

La final, părintele Sarvin-Dănuț Maniu, preot al parohiei Șugag II, a adresat un cuvânt de mulțumire Părintelui Arhiepiscop Irineu pentru binecuvântarea și prezența în mijlocul comunității ortodoxe din Șugag. La final, numeroșii credincioși prezenți s-au închinat moaștelor Sfântului Gheorghe Pelerinul, după care au primit în dar câte o iconiță cu Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Moș Gheorghe Pelerinul a fost trecut în rândul sfinților în data de 25 martie 2018, fiind recunoscut de către credincioși ca un propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos. Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși.


Share