Proiectul cultural-catehetic „Duminica la Florii”, ediția a III-a, derulat la Târgu Mureș

În săptămâna 22-28 aprilie 2024, copiii şi tinerii din municipiul Târgu Mureş au participat la o serie de activităţi specifice perioadei în care ne aflăm, praznicului Floriilor și săptămânii premergătoare marelui praznic al Învierii Domnului – cea mai mare sărbătoare creștină din toate timpurile, sărbătoarea biruinței vieții asupra morții, a bucuriei depline și împlinirii desăvârșite și a celor mai intense trăiri. Evenimentele s-au derulat în cadrul proiectului intitulat „Duminica la Florii” și au fost găzduite de biserica „Adormirea Maicii Domnului” și de Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș. De asemenea, activitățile au avut un profund caracter cultural-catehetic și duhovnicesc, cu rolul de a-i pregăti pe tineri spre a-L primi pe Hristos în sufletul și în viața lor de zi cu zi, dar și de a înțelege încărcătura perioadei pe care o traversăm și Darul cel mai de preț pe care ni-l oferă Mântuitorul nostru prin jertfa Sa – viața veșnică.

Astfel, în cadrul workshop-ului tematic „Arta încondeierii ouălor – tradiție în modernitate”, tinerii au aflat chiar de la specialiști, în persoana doamnei Livia Marc, muzeograf la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș, multe lucruri interesante despre încondeierea ouălor: vechimea tradiției încondeierii ouălor în cutuma românească, precum și integrarea acesteia în sărbătoarea Sfintelor Paști, semnificația acestui obicei ce îmbină în mod armonios religia cu arta, talentul, imaginația și creativitatea, elementele de identificare a zonei pe care o reprezintă oul (în funcție de modelul acestuia), tehnici și pași de încondeiere, importanța acestui obicei într-o eră a modernității etc. De la doamna Maria Culcea, meșter popular, care a dezvoltat o tehnică inovatoare de împodobire a ouălor, inspirată din practicile bucovinene – husa cusută cu mărgele pentru învelirea ouălor, tinerii au putut învăța despre această tehnică inedită de a obține ouă frumos decorate ce vor înfrumuseța orice casă tradițională creștină.

Atelierul intitulat „Învierea: Lumina Renașterii și Desăvârșirea Credinței” a constituit partea practică a întâlnirii, prilej cu care participanții au pictat și vopsit ouă prin diverse tehnici: pictură, tehnica șervețelului, vopsea creată din plante etc. Cateheza intitulată „Intrarea Domnului în Ierusalim – poartă spre veșnicie” a constituit un prilej de a înțelege mai bine semnificația și scena biblică a sărbătorii Floriilor, jertfa supremă pe care a făcut-o Fiul lui Dumnezeu pentru noi, dar și conștientizarea pătimirilor Fiului lui Dumnezeu. De asemenea, au avut loc discuții interactive legate de semnificația fiecărei zile a Sfintelor Pătimiri, dar și despre prietenie și anturaj, pornind de la episodul scripturistic al Intrării Domnului în Ierusalim, Care a fost întâmpinat cu urale și flori, pentru ca în final să-I rămână doar Mama alături, ceilalți trădându-L, lepădându-se de El, răstignindu-L și aruncând cu pietre în El.

De asemenea, în cadrul „Săptămânii verzi”, tinerele vlăstare au participat la Dumnezeiasca Liturghie a darurilor-înainte sfințite, au primit Taina Spovedaniei și a Sfintei Euharistii, precum și sfaturi duhovnicești și îndrumări pentru viață. Totodată, aceștia au aflat lucruri noi legate de rolul și locul bisericii în societate și în familie, precum și legate de aspectul, structura și caracteristicile unui locaș de cult, obiectele necesare actului liturgic, semnificația veșmintelor preoțești etc.

În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, după Dumnezeiasca Liturghie, tânăra interpretă de muzică populară din județul Mureș, Mădălina Rus, a susținut un recital de pricesne specifice acestei perioade de înaltă încărcătură duhovnicească pe care o traversăm, la finalul căreia Arhiereul veșnic va fi răstignit încă o dată pentru a scăpa lumea aceasta de rău și de păcat.

Proiectul intitulat „Duminica la Florii” este o inițiativă a Structurii de tineret pentru județul Mureș a Departamentului de tineret și Biroului de cateheză din cadrul Eparhiei Alba Iuliei și a fost organizat în colaborare cu Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” și cu biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Mureș, cu implicarea unor cadre didactice din localitate și din împrejurimi: doamnele prof. Ioana Maria Bucur, Claudia Chebuțiu, Simona Oprea și Camelia Turcu – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Târgu Mureș, doamnele prof. Carmen Nicoară și Andra Poptamaș – Școala Gimnazială Petelea, doamna prof. Anamaria Roman – Școala Gimnazială Voiniceni, doamnele prof. înv. preșc. Angela Cătană – Grădinița cu P.P. „Paradisul copilăriei” Târgu Mureș, Emilia Hegheș – Grădinița cu P.P. „Lumea copiilor” Târgu Mureș și Simina Radu – Grădinița cu P.P. nr. 6 Târgu Mureș, respectiv doamna Laura Popescu – psiholog.

Pr. Silviu Jimborean
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Share