Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

Pe data de 17 aprilie a.c., în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Reîntregirii.

Miercuri, 17 aprilie 2024, în a cincea săptămână din Sfântul și Marele Post, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 16.00, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori, elevi seminariști și studenți teologi din Cetatea Alba Iuliei.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a evidențiat caracterul duhovnicesc pe care îl comportă cântările tânguitoare ale Canonului Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, făcând referire la Jertfa de pe Golgota a Fiului lui Dumnezeu și la puterea mântuitoare a Crucii, Părintele Arhiepiscop a îndemnat să îl „răstignim” pe „omul cel vechi”, cu patimile și cu poftele lui, spre a deveni o făptură nouă. În acest sens, Chiriarhul nostru a subliniat faptul că lupta împotriva păcatului presupune un efort duhovnicesc continuu și plin de încordare.

Canonul cel Mare, cel mai lung dintre toate canoanele existente în rânduiala Bisericii Ortodoxe, a fost compus de către Sfântul Andrei Criteanul, Arhiepiscop al Cretei, recunoscut drept „mistagogul căinței”. După unii autori, această alcătuire liturgică deosebită reprezintă o expresie a căinței autorului și a întoarcerii sale la dreapta credință, ca unul care, pentru o scurtă perioadă, a fost adept al ereziei monotelite. Canonul cel Mare, considerat de către Makarios Simonopetritul ca fiind o „capodoperă a pocăinței”, este citit în primele patru zile din Postul Sfintelor Paști (în cadrul slujbei Pavecerniței mari), fiind reluat integral în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare (în cadrul slujbei Utreniei).

Share